De geschiedenis van de vereniging

In het voorjaar van 1921 werd er in café Excelsior aan de Buurtweg in Halsteren besloten om een kruisboogvereniging op te richten. De oprichter was Jan van Elzakker, de uitbater van het café.  De vereniging kreeg dan ook de naam van het café "EXCELSIOR".

In April van dat jaar werden de banen geopend met de eerste wedstrijd. Het toenmalig zestal werd gevormd door zes zonen van Jan van Elzakker.

Het was de zesde vereniging in Halsteren. Er waren verenigingen op de Oude Molen, bij café Willem drie , bij de sint Antoniusmolen en nog 1 aan de Melanen. Helaas is van al die verenigingen alleen Excelsior nog over. In de eerste jaren werd er alleen geschoten op eigen banen en tegen verenigingen uit Halsteren.

Tijdens de bezetting in de oorlogsjaren mocht er niet geschoten worden, maar na de bevrijding pakte Excelsior de draad weer op. Er werd een kring opgericht met verenigingen uit andere dorpen, zoals  Dinteloord, Steenbergen en de Heen.  Om daar te gaan schieten ging men met de boog in de hand met de BBA bus. Iets wat tegenwoordig onwaarschijnlijk lijkt.

De bogen werden door de leden zelf gemaakt. In de loop der jaren werd het materiaal beter en ging ook de zuiverheid omhoog.

In die jaren was er elke eerste zondag van de maand een vergadering en wie niet aanwezig was kreeg een boete van een dubbeltje.

Ook bij de oprichting van de Nederlandse  Kruisboogbond was onze vereniging betrokken. Er werden meerdere keren het Nederlands Kampioenschap kruisboogschieten op de 20 meter afstand georganiseerd. Er werden ook goede resultaten op deze kampioenschappen geboekt. Zowel individueel, als met een zestal en later met het viertal.

In 1969 moest de vereniging verhuizen in verband met nieuwbouw aan de Buurtweg. Na veel zoeken werden we vriendelijk ontvangen  bij Café Molenzicht aan de Halsterseweg.  Daar groeide we uit tot één van de grootse verenigingen van Nederland. De laatste jaren is echter ook bij ons het ledental teruggelopen.

De kastelein van Café Molenzicht , een kleinzoon van de oprichter van onze vereniging, heeft in 2014 de pensioengerechtigde leeftijd  bereikt. Hij heeft besloten het café in 2014 te sluiten.

In onze zoektocht naar een nieuwe locatie zijn wij in contact gekomen met René en Diana Rens van Café Tivoli. Wij zijn door hen hartelijk ontvangen en in Maart 2014 zijn wij begonnen met het opbouwen van onze nieuwe schietbanen op deze locatie achter café Tivoli aan de Dorpsstraat in Halsteren. Hopelijk kunnen wij met onze leden nog lang van deze nieuwe locatie genieten.